Monday, September 10, 2012

Marcapada

Generasi harapan agama


Siapa sangka apabila ‘bunga’ yang kita kenali sejak kecil sudah dipetik dengan ‘rakus’ oleh manusia yang tidak bertanggungjawab. Ya, tiada siapa sangka. Zaman kini yang semakin maju,berteknologi tinggi dan manusia yang tidak pernah kenal erti hidup berpandukan syariat telah melahirkan banyak generasi yang semakin jauh dari islam. Tambah pula apabila generasi ini mula mempengaruhi generasi ‘harapan agama’ untuk melangkaui agama demi kepentingan nafsu semata.

Ya,siapa sangka? Apabila ibu dan ayah merupakan ahli Jemaah yang aktif dalam dakwah, tetapi zuriat yang dilahirkan adalah pada mulanya ‘harapan agama’ sudah mula terpengaruh dan ‘kalah’ dalam perjuangannya. Pasti ada silapnya dalam mendidik atau sebenarnya Yang Maha Pencipta menganugerahkan ujian ‘kasih sayang’ dari-Nya.


'Melentur buluh biarlah dari rebungnya'

Bukanlah cerita ini yang ana mahu coretkan. Eloklah jika ana berikan tajuk “Melentur buluh biarlah dari rebungnya”. Terkilan rasanya, bimbang juga..Perasaan bercampur baur,betapa umat islam kini kian menderita. Betapa mereka kalah sebelum sempat berjuang.

Manusia perlukan peringatan dan harus sentiasa diberi peringatan. Ibu bapa dan mereka yang berkepentingan dalam mendidik generasi kini hendaklah menerapkan didikan agama dalam setiap ahli keluarga. Pengaruh persekitaran seperti hedonism, fesyen dan sebagainya benar-benar membuatkan umat islam kini menderita!


Peringatan bersama

Kita semua diahirkan sebagai pendakwah. Wajib untuk kita berdakwah,mengajak arah kebaikan dan mencegah kemungkaran! Mari sebarkan islam dalam setiap diri umat manusia kerana islam merupakan cara hidup kita. Bukan barat,bukan k-POP,bukan gangnam style (hedonism)!!

No comments:

Post a Comment