Sunday, March 6, 2011

Manisnya iman [Cerpen]


Bab 5 : Aku redha

Syukur kepada tuhan, aku diberikan petunjuk agar sentiasa berada di jalanNya. Kini aku harus memberitahu jawapanku kepada Cik Mah agar persoalan yang selama ini dibiarkan tergantung tak bertali akan terjawab!

“ Saya minta maaf cik Mah, saya tak dapat terima lamaran Muhammad Azam, anggaplah kami memang tiada jodoh”,kata aku dengan berhati-hati agar tidak menyinggung perasaan cik Mah.

Serentak itu riak wajah cik Mah berubah serta merta, berkerut-kerut keningnya.

“Tapi kenapa?..”,tanya cik Mah dengan suara sedikit serak.
“hmm..sebenarnya..”,belum sempat aku habiskan ayat, ayah aku memotong percakapan aku.
“Anak saya ni belum bersedia untuk menjadi calon isteri Muhammad Azam, katanya belum cukup ilmu lagi..”

Lama juga cik Mah berdiam diri, serentak itu juga ibuku memulangkan semula cincin pinangan yang diberikan oleh Muhammad Azam ketika masuk meminang dahulu.
Selepas peristiwa tersebut, aku redha dengan apa yang berlaku. Aku yakin Allah sudah ciptakan jodoh untuk aku, jodoh yang jauh lebih baik ataupun dapat menerima aku seadanya. Bukannya jodoh yang cintakan aku kerana nafsu sendiri, aku impikan jodoh yang cintakan aku kerana cintaku pada Allah s.w.t.
*************************************************************************************

Hari demi hari berlalu, aku bermuhasabah diri balik, tentang perasaanku sebelum ini. Alhamdulillah, keadaan kembali semula kepada normal. Aku masih sibuk dengan pekerjaanku dan masih sibuk melayani mak dan ayahku di rumah. Biarlah mereka pula yang berehat, dan aku pula yang menguruskan hal rumah dan makan minum mereka. Inilah salah satu cara untuk membalas jasa kedua ibu bapa ku ini.
Seperti biasa aku dan Jamilah saling membalas e-mail, kalau bukan tiap hari, pasti dalam seminggu ada sekali. Hari ini Jamilah menghantar e-mail berita yang menggembirakan,

Jamilah: Assalamualaikum..How are you?
Rabiatul: Waalaikumsalam.. Alhamdulillah, I’m fine..TQ -_- ..How are you?
Jamilah: Alhamdulillah..ok sahaja.. -_- ..hihi
Rabiatul : Sejak bila sudah pandai berbahasa melayu? It will be exciting..hihi
Jamilah: Since five months ago..hihi..I’m sorry because did’nt tell you about this..hehe >_<
Rabiatul: It’s ok my dear..>_<
Jamilah : Actually I want to tell you something, saya mahu berpindah ke Malaysia..hehe
Rabiatul: Is it true ? I’m really happy ! It’s been a long time..
Jamilah : Memang betul, saya rindu awak..sudah lama tidak berjumpa, I love to speak malay my dear friend..hehe
Rabiatul: Betul ke ? Kenapa berpindah ke Malaysia sahabatku?
Jamilah : Sebab..I want to get married!
*************************************************************************************
Peristiwa semalam masih lagi segar dalam ingatanku, peristiwa di mana aku diduga oleh Allah bagaimana untuk berhadapan dengan orang yang jahil dengan agamanya sendiri, semalam merupakan kemuncak situasi tidak puas hati dia pada aku.

“Saya tidak bermaksud untuk bersikap kurang ajar dengan cik tetapi tindakan cik menampal kertas-kertas pasal tazkirah la, aurat la,semua tu lah memang tak wajar!”, kata Dayana rakan sepejabat aku.
“Sebagai orang islam,kita memang patut tahu tentang semua ni,tentang aurat dan juga perkara-perkara lain. Saya tampal supaya orang lain tahu tentang ajaran islam yang sebenar kerana kemungkinan mereka tidak tahu tentang itu”,jawab aku dengan nada lembut.
“Kalau cik nak jadi alim sangat, jadi sorang-sorang la,tak payah nak ajak orang lain!”,kata Dayana lagi dengan nada tinggi.

Aku bangun daripada tempat dudukku dan berjalan menuju kea rah Dayana. Lantas aku pegang lengannya dengan lembut lalu berkata; “Mula-mula dulu kan kita rapat, kenapa sekarang kita nak gaduh-gaduh? Kenapa kita perlu menidakkan perkara yang benar?Saya sayang Dayana dan tak mahu Dayana jauh daripada Allah. Saya tahu setiap manusia mahu yang terbaik untuk dirinya,mungkin Dayana juga mahu berubah kerana Dayana pun nak syurga Allah kan?nak kan redha Allah kan?”
Lantas Dayana menolak lenganku dan terus keluar dari bilik pejabatku. Aku harap Dayana mempertimbangkan tentang apa yang telah aku katakan tadi. Semoga dia mendapat cahaya petunjuk Allah..Aminn..

Bab 6 : Bersabarlah!

Jam menunjukkan pukul 8.30 pagi, aku masih menunggu ketibaan sahabatku Jamilah di Lapangan terbang KLIA.  Kali ini aku datang bersama dengan adikku Ainul,

“Akak, kawan akak tu boleh berbahasa melayu ke? Tadi Ainul dengar akak berborak dengan dia dalam bahasa melayu”,tanya Ainul sambil berkerut-kerut keningnya.
“Kawan akak tu dalam masa 5 bulan dia belajar bahasa melayu,agak fasih juga lah”,jawab aku sambil tersenyum mesra.

Selepas beberapa minit, dari jauh kelihatan Jamilah berpakaian jubah serba hitam dan tudung turkey warna putih sedang menarik bagasi menuju kea rah aku. Lantas kami bersalaman dan berpelukan,aku juga memperkenalkan adikku Ainul kepada Jamilah.

You look so cute Rabiatul,its been a long time we never meet”,kata Jamilah setelah bersalaman dengan aku dan Ainul.
Alhamdullillah,thank you..i know that”,jawab aku sambil ketawa kecil. Aku faham maksud Jamilah,berat badan aku memang semakin bertambah sejak akhir-akhir ini.
“Ainul sedang belajar di mana sekarang?”,tanya Jamilah dengan pelat Inggeris nya.
“Ainul belajar di University of Kent,Miss Jamilah dah nak kahwin ke?”,jawab Ainul dengan lembut.
Nope, I’m just joking my dear,forgive me Rabiatul”,jawab Jamilah sambil menoleh kea rah aku dengan senyuman nakal.
“Sebenarnya, saya ditugaskan berada di Malaysia selama 12 bulan, membimbing pelajar-pelajar perubatan di Universiti Malaya dalam bidang pembedahan am”,sambung Jamilah sambil tersenyum.
“Ohh, sebab kerja rupanya..ingatkan betul-betul dia nak kahwin masa dalam e-mail hari tu”,jawab aku sambil ketawa kecil.
“Itu pun betul juga, I nak cari calon suami juga”, jawab Jamilah sambil tersenyum nakal.
*******************************************************************************
Sudah seminggu Jamilah tinggal di rumahku, kelihatan Jamilah seperti  malu-malu lagi. Aku pun tidak faham, apa yang dia malu sangat tu!
Setiap kali nak lunch,dinner, atau breakfast pasti aku, Ainul dan Jamilah makan kemudian. Kami biarkan ayah, ibu dan Naufal makan dahulu kerana maklumlah Jamilah mahu tinggal sementara di rumah ini sebelum dia jumpa sebuah rumah untuk disewa. Tapi katanya nak beli rumah, entahlah!
Ketika aku sedang sibuk mengemas meja di dapur, aku terpandang gelagat adikku, Naufal dan sahabatku, Jamilah..Biar betul!!

‘Hmmm…tak mungkin-tak mungkin!’, desis hatiku..

*************************************************************************************
“Akak, yg mana satu ye cantik? Yang ni ke yang ni”, tanya adikku Ainul sambil menunjukkan baju pengantin pada aku.
“Hmm..akak rasa yg………”,tiba-tiba aku terkedu apabila ternampak pasangan yang berlalu di hadapanku.
“Akak ? yg mana…saa…tu”, Ainul pun turut terkedu apabila ternampak pasangan yg lalu itu.
“Akak..akak”,bisik Ainul padaku sambil menarik lengan bajuku.
“Ye akak tahu..”, kata aku dengan sebak.
“Akak jangan menangis kak..”,pujuk Ainul.
“Jomlah kita balik..”,jawab aku sebelum bergegas meninggalkan butik pengantin tersebut.

Minggu lepas terdapat satu rombongan meminang datang ke rumahku. Pada mulanya ibu bapaku ingatkan rombongan tersebut datang untuk meminangku tetapi rupa-rupanya meminang adikku,Ainul. Ibu ayahku kelihatan tenang dan memberikan keputusan yg tepat.Hal ini kerana adikku sememangnya cantik orangnya jika nak dibandingkan dengan aku. Adikku putih kemerahan tetapi aku berkulit hitam manis. Jadi untuk mengelakkan fitnah, ibu dan ayahku galakkan dia untuk bernikah awal walaupun masih belajar. Bakal suami adikku juga merupakan pelajar di universitinya, mereka suka sama suka tetapi tidak diluahkan perasaan tersebut. Masakan tidak ! Adikku aktif dengan program-program di universiti dan bercampur dengan semua orang. Tetapi ada batasnya!

No comments:

Post a Comment