Sunday, April 10, 2011

Do you know?


1. Berbuat taat = Membuat banyak amal ibadat
- Jangan merasakan diri ini hebat kerana telah banyak membuat amal ibadat,banyak membuat amalan sunat.
 
SEDANGKAN

Kerana Allah lah kita mampu dan rajin membuat amal ibadat.

Jika rasa malas untuk beribadat, jangan lupa untuk berdoa agar Dibimbing olehNya ke jalan yang Diredhai dan di samping itu berusahalah untuk membuat amal ibadat ini.

2. Adab dengan Allah s.w.t

- Allah akan menjadikan kamu dengan apa yang telah kamu lakukan.
- Jangan sesekali mengatakan "Aku berbuat jahat ni kerana dah memang takdir"

SEDANGKAN

Dia sendiri yang pilih untuk melakukannya, maka Allah menjadikan ianya sebagai takdir.

3. Allah itu Maha Pengampun

- Dalam satu kisah di zaman Nabi Musa a.s, ada seorang lelaki yang terkenal dengan kejahatannya di sebuah kampung. Ramai orang kampung tidak suka akan kejahatannya sehinggakan pada suatu hari lelaki ini telah dibawa oleh orang kampung jauh dari kampungnya di tengah-tengah padang pasir. Lelaki tersebut ditinggalkan keseorangan. Dia tiada sesiapa pun dan tiada tempat untuk bergantung. Akhirnya lelaki ini jatuh sakit. Ketika dia jatuh sakit, dia telah berdoa yang lebih kurang berbunyi begini;

" Ya Allah, sesungguhnya aku tiada sesiapa lagi, hanya Kau sahaja kini tempat aku bergantung,ampunilah segala dosa-dosaku"

Lalu lelaki ini meninggal dunia dalam keadaan bermunajat kepada Allah.

Setelah itu, Allah telah memerintahkan nabi Musa a.s untuk ke tengah padang pasir dan mengebumikan jenazah seseorang;

Nabi Musa merasakan semestinya lelaki yang Diperintahkan oleh Allah untuk dikebumikan ini seorang yang hebat agamanya. Masakan tidak! Allah yang memerintahkan agar nabi Musa mengebumikan orang ini,semestinya orang ini seorang yang mulia di sisi Allah s.w.t.

Apabila nabi Musa sampai di tempat yang ditujui, nabi Musa terkejut bahawa lelaki yang dijumpai ini adalah lelaki yang dahulunya jahat dan selalu membuat kekecohan di kwsn kampung.

Lalu nabi bertanya kepada Allah s.w.t iaitu bagaimana mungkin lelaki ini menjadi seorang yang baik di sisi Allah, lalu Allah berfirman yang lebih kurang berbunyi bahawa lelaki ini seorang yang BERTAUBAT KEPADA ALLAH S.W.T...

Sungguh bertuah bukan?

P/S : Pintu taubat Allah masih terbuka luas..dan Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang..Allah tidak menzalimi hambanya tetapi hambanya inilah yang menzalimi diri sendiri.
 

No comments:

Post a Comment